bio

How did I get here ?

Onder de grond loopt het water verder – tot het weer boven komt.  In dezelfde bron als waar het toen ontsprong. De cyclus is rond. Het is een andere ‘once’ in een andere ‘lifetime’ – een andere bedding ‘into the blue’. Andere kansen, een herkansing.

A new beautiful life, with a new beautiful wife.

“How did I get here ?” – titel geïnspireerd door “Once in a lifetime” van Talking Heads / David Byrne, 1980

Over mezelf

Ik heb me altijd erg aangetrokken gevoeld tot het creatieve : zowel poëzie, literatuur, dans als schilder- en beeldende kunst. Op m’n 17 gaf ik een cultureel schooltijdschriftje uit. Daar schuimde ik vaak de vernissages in Antwerpen voor af.

Bij m’n studiekeuze dacht ik eerst naar de academie te gaan – maar m’n ouders konden me overtuigen een universitaire richting te proberen. En dus ging ik bedrijfspsychologie sturderen. In Gent, omdat m’n lief daar ook was. Ik sloot die studies af met een speciale licentie (dat zou nu een master-na-master heten) in marketing. En zo rolde ik de reclamewereld binnen. Ik heb er vele jaren, met plezier, het beste van mezelf gegeven. Onder andere in het buro dat ik met Marc, Jan en Jan oprichtte en uiteindelijk in het netwerk van Saatchi & Saatchi onderbracht. M’n lief was ondertussen de mama van Sander, Lotte en Jasper geworden.

Nadien ben ik nog heel wat jaren onafhankelijk marketing- en merkstrategisch consultant geweest. Maar ik begon me meer en meer af te vragen hoe m’n leven zou verlopen zijn, als ik op dat kruispunt lang geleden, de àndere weg had gekozen en wél naar de academie was gegaan. Zo kwamen de ezel, de tubes, de penselen en het canvas in huis.

Vandaag is er ontzettend veel veranderd. Een ander huwelijk, een andere woning , een andere carrière… Het gevoel dat ik terug aangeland ben op die splitsing van toen en nu opnieuw kan beginnen, omarm ik dankbaar en gul. Met dezelfde goesting en drive (en toegegeven, met eenzelfde ambitie) als in m’n eerder leven, werk ik nu aan een schildercarrière. Naar welke bestemming het me zal brengen is nog niet helemaal duidelijk. Maar de weg is in ieder geval bijzonder boeiend.

Over m’n schilderijen

M’n werk is figuratief, meestal over mensen en hun emoties – of net het gebrek aan emotie. Over hoe mensen met elkaar communiceren – of net worstelen met de onmacht om te communiceren – in hun relatie met wie hen omringt, met hun partner, met hun kinderen. 

Of over opgroeiende kinderen : hoe ze het licht opzoeken of er zich net van afkeren. Hun onzekerheid over de toekomst wordt vaak gesymboliseerd door een ongedefinieerde kubus – een black box, wie weet een doos van Pandora, waarin nog alles verborgen zit. 

Of over de vervreemding waarin mensen zich kunnen bevinden na ingrijpende gebeurtenissen. Zoals ontwortelde vluchtelingen of daklozen. 

M’n recentste werk is vooral autobiografisch. Vanuit wendingen in m’n eigen leven onderzoek ik de kruispunten waarin het leven vorm krijgt. Vaak onbewust en onbedoeld hebben kleine of grote momenten een onuitwisbare impact op ieders verdere levensloop.

Zo schilderde ik een reeks werken op basis van super-8 filmpjes die m’n vader maakte in het begin van de jaren ‘60. De onbezorgde jaren van een burgerlijk gezinnetje – op uitstap of op vakantie. Het is alsof alles begon in die jaren. De oorlog was nu goed verteerd, alles werd nu snel ‘beter’. De auto’s blonken, plastic en beton waren geschenken van de goden; aan sneller, hoger en meer was geen limiet. Maar ook daar lijken de cirkels zich terug te sluiten. Stilaan beginnen we te leren dat er wel degelijk limieten zijn aan de draagkracht. En dat we dus best proberen terug te keren naar het kruispunt waar we de route begonnen. Om een bocht te kiezen waar we straks niet meer uitvliegen.

walter dermul – °1953 – woont en werkt in Rijmenam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: