Huis clos / behind closed doors

Binnenkort start m’n nieuwe solo-expo ‘Behind closed doors’ in Antwerpen. Misschien even een woordje uitleg bij het thema van deze tentoonstelling.

Is er leven achter de deur ? 

In z’n beroemde toneelstuk ‘Huis Clos’ sluit Jean-Paul Sartre drie mensen op in een afgesloten kamer. Ze zitten vast in zichzelf en aan elkaar – in elkaars hel. Voor Sartre is het een verwoording van zijn existentialistische visie dat de mens, hoewel ‘veroordeeld om vrij te zijn’, z’n individuele vrijheid niet beseft of zelfs vaak niet wil of kan aanvaarden. 

Hoe we omgaan met de vrijheid vind ik een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hoe maakbaar is het leven – of durven we het te maken ?

In veel van m’n werken speelt een kubus (als de black box waarin gisteren al en morgen nog verborgen zitten) een expliciete rol. Een gesloten ruimte is een andere verbeelding daarvan. Een deur of een raam daarin is als een tijdmachine. Willen daar door naar buiten, naar een nieuwe tijd – of blijven we veilig (opgesloten) in vandaag ?

Anyhow… wees welkom op de vernissage, op donderdag 20 oktober vanaf 18u !

Geef een reactie