De aanbidding van de aanbidding

Dit schilderij is m’n inzending voor ‘De Nationale Expo’.

Het stelt het moment voor waarop medewerkers van het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen het majestueuse werk, de ‘Aanbidding door de Koningen‘ (1624) van Peter Paul Rubens, terug hangen na de jarenlange renovatie van het museum. Uiterst zorgzaam en voorzichtig, respectvol, plechtstatig bijna. Als een aanbeden relikwie.

Voor dit werk gebruikte ik een kleurrijke stijl die bewust wat doet denken aan strips. Rubens vertelt een heel verhaal (KMSKA noemt het een ‘opera in verf’), overladen met personages en figuranten. Een stripverhaal in zijn tijd als het ware.

2022 • olie op doek • 140 x 90 cm

Met dit schilderij hoop ik een plaatsje te verdienen in de Nationale Expo.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heropent op 24 september. Naar aanleiding daarvan organiseert museumPASSmusées, i.s.m. het KMSKA en de VRT, de Nationale Expo : een wedstrijd voor artistiek werk geïnspireerd door de ‘Aanbidding door de Koningen‘ van Peter Paul Rubens. Via publieksstemmen enerzijds en een professionele jury anderzijds, zullen een honderdtal werken geselecteerd worden voor de tentoonstelling die loopt van 22 december ‘22 tot en met 22 januari ‘23.

HOE KAN JE STEMMEN?

  • Ga naar www.NationaleExpo.be en klik bovenaan rechts op ‘Meld je aan’
  • Als je nog geen account hebt, klik je op ‘Nog geen account?’ en maak een account. Heb je er wel al een, kies dan voor ‘Ja, ik heb een account’ en meld je aan met je e-mailadres en wachtwoord.
  • Nu kan je stemmen. Ga nu naar https://nationaleexpo.museumpas.be/project/36997
  • Druk op de knop ‘Stem op dit werk’. 
  • Druk op de knop ‘Bevestigen’ om je stem op te slaan (dat kan ook anoniem). Als je wil kan je ook een berichtje achterlaten bij je stem.
  • Dankdankdank !
  • Stemmen kan tot en met 6 november en je kan slechts één stem uitbrengen per project. 

Geef een reactie